top of page

De Nationale Sleepbootdagen Vianen worden georganiseerd door een ervaren stichting, bestaande uit:

Voorzitter: Anné Middendorp,

Secretariaat: Henk Lammertink en Hans Bruggink,  info@nationalesleepbootdagen.nl

Financiën: Piet Kroon,

Techniek, organisatie, veiligheid en uitvoering: Ton Kooijman,

Media en publiciteit: Henk Lammertink 06 31960473.

 

Bij de organisatie van dit spektakel, werkt de stichting samen met: De landelijke vereniging van de bezitters van motorsleepboten: de VDMS (www.motorsleepboot.nl), de Gemeente Vianen, Politie, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland,  sponsoren, begunstigers en enthousiaste vrijwilligers waardoor dit pakkende spektakel tot een volwassen publieksevenement kon uitgroeien.

Bezoekers uit alle windstreken vinden hun weg naar Vianen.

Bij de editie 2017 bezochten tussen de 80:000 en 100.000 bezoekers over de periode van de drie dagen dit openbare en vrij toegankelijke evenement. Overal in het historische Vianen ontving men naast het spectaculaire programma op het water, het bezoek met gastvrije terrasjes en allerlei culturele activiteiten als een kunstmarkt en openstelling van hun monumenten. 

 

 

 

'Denkend aan Holland 

zie ik brede rivieren 

traag door oneindig

laagland gaan'

 

 

 

Met deze regels begint het alom bekende gedicht dat Hendrik Marsman in 1936 schreef. Het beeld dat hiermee wordt geschetst, symboliseert de onlosmakelijke verbondenheid van Nederland met het water van rivieren, meren en kanalen. Wat de vereniging De Motorsleepboot betreft wordt dit sfeerbeeld pas echt gecompleteerd als er een mooi bootje over die rivieren vaart. Bij voorkeur natuurlijk een karakteristiek sleepbootje met die typerende witte snor voor de boeg, die tegen de stroom in voort ploegt. Dergelijke plaatjes kwamen in de vorige eeuw regelmatig voor. Maar ook heden ten dage varen er nog vele mooie sleepboten rond.

Een groot aantal sleepbooteigenaren heeft zich verenigd in de Vereniging De MotorSleepboot omdat zij een zelfde liefde delen. Het ledental is ongeveer 700. Zij zijn nagenoeg allemaal in het bezit van een sleepboot of opduwer. Verschillend van groot tot klein, zij hebben maar een ding gemeen. Ze zijn gebouwd om werk te verrichten. Gekscherend wordt wel gezegd dat het eigenlijk een motor is waar een boot omheen is gebouwd. De laatste deccenia echter is het aantal dramatisch gedaald. Reden te meer om zuinig te zijn op de sleepboten en opduwers die nog rondvaren. En om de kennis en ervaring die er over bestaan te bewaren voor het nageslacht. De doelstelling van de Vereniging spitst zich dan ook toe op twee elementen: Evenementen met als doel het varend erfgoed te tonen aan publiek en behoudszaken met als doel schepen zo authentiek mogelijk te houden. In beide gevallen zijn de Nationale sleepbootdagen Vianen een prachtige gelegenheid om u als bezoeker enthousiast te maken voor dit culturele erfgoed.

bottom of page